Den lækreste veganske proteinfyldte linse suppe fuld af næring og smag. Perfekt til efteråret og vinterens kolde dage.
Jeg har boet i Tyrkiet siden 2019 og en af mine ynglings supper er klart den populære linsesuppe, Mercimek Çorbası. Jeg vil vove at påstå at alle Tyrkere er begejstrede for denne suppe. Den er fuld af næring, fantastisk enkelt at lave og utrolig velsmagene.
Jeg er selv helt vild med det Tyrkiske køkken - de har så mange sunde lækre smagfulde retter og mange af dem er faktisk ret enkelte. Hjemme hos os, spiser altid kun hvad der er i sæson, da det faktisk er det eneste som er muligt at købe - noget jeg først lige skulle vende mig til, da jeg flyttede hertil men som jeg nu elsker og finder dejligt enkelt.
Man bliver ikke rigtig træt af at spise de samme ting, da der hele tiden er et naturligt flow og man sætter pris på tingene på en andre måde, da man kan glæde sig til hvad der kommer i sæson, da man ikke bare kan købe hvad man har lyst til. Man kan også tydeligt smage forskel. F.eks. smager ferskner helt anderledes i midten af deres sæson frem for når den lige er startet eller er ved at slutte. Vi har marked hver lørdag i min landsby og det er et af ugens højde punkter - jeg eeeeeelsker elsker elsker at være ude at handle. Nogle gange bruger jeg flere timer på bare at gå rundt og se på alle de smukke grøntsager, frugter, nødder osv. Selvom jeg bare liiiiige skulle hente et par småting, så bliver det aldrig bare til det. Min kæreste griner altid af at jeg kommer slæbende hjem som et æsel. Heldigvis elsker vi begge at lave mad, så det hele bliver altid spist! Med det sagt skal det siges, at jeg bor ude på landet og det selvfølgelig er muligt i større byer at købe hvad man vil, når man vil.
Jeg mener selv og håber også at andre er enige i, at jeg er bedre til at lave mad end jeg er til at tage billeder af mad! Jeg håber dog ikke, at mangel på estetiske mad billeder vil holde jer væk fra at prøve denne opskrift. Jeg lover at den er lækker!
Er suppen som hovedret kan 2 personer spise den. Er det til forret bliver der til ca. 4.
Det tager ca. 15 minutters forberedelse og 30 minutter at koge.
Tyrkerne spiser den traditionelt ret tynd, men jeg kan godt lide den lidt tykkere, som en puré når jeg laver den hjemme. Mængden af vand du tilføjer kan du derfor selv justere lidt på alt efter hvilken konsistens du ønsker at din suppe skal have. Jeg elsker også at spise linsesuppen med ris i, men der får jeg altså også nogle mærkelige blikke fra de lokale hehe.
Ingredienser til linse suppe
2 spise skeer oliven olie (jeg anbefaler en af god kvalitet - JA! det har betydning)
1 stort løg
1 spiseskeer tomat puré
2 spiseskeer hvedemel (Kan også bruges glutenfri eller helt undlades)
1 stor gulerod
1 mellem kartoffel
1 teske salt (er der meget salt i din tomat puré eller bullion kan dette udelades, du kan også smage til til sidst)
1 teske sort friskkværnet peber
1 teske spidskommen (kan udelades)
2 teskeer sød paprika
4 dl Røde Linser (gule eller grønne er også ok, hvis du ikke har andet derhjemme)
1 spise ske grøntsags bullion (jeg bruger en med lavt saltindhold fra Herbamare - ikke reklame bare min ultimative favorit bullion)
2 liter vand
Evt. Lækkert brød du kan spise sammen med suppen (eller ris -ved ikke helt om det er mig som er super mærkligt med ris i suppe. Hvis nogle af jer prøver den med ris, så gerne skriv hvad i syntes!)
Fremgangsmåde for linse suppen
Skær løgene i grove stykker og steg dem i oliven olien.
Efter løgene har stegt lidt tilføj tomat pure samt krydderierne: salt, peber, spidskommen og paprika. (Er det ved at brænde på så tilføj lidt vand)
Skær kartofler og gulerødder i grove stykker og tilføj dem. (Der er utrolig meget næring i skralden, så jeg plejer bare at vaske dem godt og bruge dem med skrald på, men ønsker du det så gerne skral begge ting inden.
Skyl linserne godt i en si, så vandet der kommer fra dem er klart og ikke støvet. Tilføj dem til gryden. Det er vigtigt at skylle linserne, det har også stor betydning for smagen.
Tilføj (kogt) vand med bullion i. Vandet skal som minimum dække alle tingene, gerne tilføj mere.
Lad suppen koge over svag varme i ca. 40 minutter. Når du kan stikke en gaffel igennem kartoflerne og linserne er bløde kan du nu blende suppen med en stavblender. Ønsker du at suppen har en mere flydere konsistens, så kan du tilføje mere vand.
Smag til med salt og peper.
Vil du spise suppen senere som rester, kan den blive ret tyk i konsistensen og du kan roligt tilføje mere vand, for at den får den konsistens du ønsker.
Afiyet Olsun! Sådan siger man velbekomme på Tyrkisk.
Jeg er helt vild med hvad de siger som tak for mad: "Ellinize Saglik" - hvilket kan oversættes til sundhed til dine hænder. Og betydningen er at må dine hænder blive ved med at være sunde, så du kan fortsætte med at lave mere lækker mad.
Ønsker du at prøve autentiske lækker, sund og frisk tyrkisk mad i sæson?
Så rejs med mig på Yogarejse med vandring til fantastiske Tyrkiet. Vi skal bo i en stor frugt plantage blot 100m fra vandet og langt fra masse turismen!
SE VORES YOGAREJSER HER
Tak for du læser med! Jeg håber suppen smager! Namasté Emely
Comments