Prøv denne proteinrige ret klar på 30 minutter! Sølvbede er en vinter superfood, der giver energi og næring. Sølvbede både styrker dit immunforsvar og er rig på vitaminer, der støtter kroppen hele vinteren.
Det tyrkiske køkken er helt fantastisk og er berømt over hele verden. Måske kender mange til kebab, men efter min mening er det de grøntsagsretterne, der normalt tilberedes derhjemme, der er de rigtige vindere inden for det tyrkiske køkken!
Min tyrkiske kæreste, Ender, er vokset op med de lækreste måltider tilberedt med både ægte nærende mad såvel som kærlighed! En af hans foretrukne vinterretter er bulgur med sølvbede eller pazı, som det hedder på tyrkisk, og vi er heldige at have ham til at dele denne opskrift med os. Den er enkel, nem at lave og indeholder kun rigtige fødevarer.
Og ja! Jeg er SÅ heldig at han holder af at lave mad, så jeg kan smage en masse spændende nye retter. Jeg tror faktisk aldrig jeg har spist sølvbede før, men nu er det en fast del af vores vinter-menu.
Retten har et højt proteinindhold, da 100g bulgur giver 12g protein! Bulgur er også høj i kostfibre. Sølvbede er meget effektiv til at styrke knoglerne. Det spiller også en rolle i at få håret til at se levende ud og kan hjælpe til at gøre tænderne stærkere. Sølvbede indeholder også vitale vitaminer såsom calcium, magnesium, c-vitamin, a-vitamin og jern.
Vi plejer at spise dette som frokost eller aftensmad, og det kan også bruges som tilbehør, der spises sammen med andre fødevarer/retter.
Tyrkisk Sølvbede med bulgur gryde
Opskriften er til 4 personer, hvis den serveres som hovedret.
Samlet tid: 30 min
Tilberedning: 15 min
Madlavning: 15 min
Ingredienser til sølvbede med bulgur gryde
1 bundt chard
3 dl bulgur (du kan godt bruge grov, eller måske et mix mellem hvid og grov bulgur)
1 mellemstor løg
3 fed hvidløg
1 spsk tomatpure (en god kvalitet gør underværker! Vi får hjemmelavet af Enders mormor (yum!)
1/2 dl olivenolie (gerne økologisk jomfru (JA! Det har en kæmpe betydning for smagen samt næringsværdierne).
1 tsk salt og 1 tsk sort peber
Varmt vand
Fremgangsmåde for sølvbede gryde med bulgur
Hak løget fint og pres hvidløget
Steg løg og hvidløg med olivenolie i 5 minutter ved middel varme
Kom tomatpurren i gryden og steg til der kommer en dejlig duft
Skyl din sølvbede og hak den fint og kom den i gryden
Skyl din bulgur og kom den i gryden
Tilsæt nok vand til at dække det hele
Skru ned for varmen og lad det koge i 15 minutter med låg på.
Rør af og til og tjek om du skal tilføje mere vand
Den er klar, når vandet er absorberet og bulguren er blød og spiselig
Smag til med salt og peber
Step by step med billeder - Super nemt at tilberede Sølvbede med Bulgur
"Afiyet Olsun!" Sådan siger man "velbekomme" på Tyrkisk.
Jeg er helt vild med ordsproget, der bruges, når du siger tak for mad: "Ellinize Saglik" - som oversættes til sundhed for dine hænder. Og meningen er, at må dine hænder blive ved med at være sunde, så du kan blive ved med at lave mere lækker mad.
Vil du prøve autentisk lækker, sund og frisk tyrkisk mad i sæsonen?
Tag med på nogle af vores autentiske rejser til Tyrkiet! Yoga, vandreture, kitesurfing. kultur og god mad!
Tak fordi du læste med! Jeg håber du vil nyde opskriften!
Namaste Emely
Comments